Alles wat je moet weten over steigerhout

Hier lees je alles over steigerhout en meer!

Vooral als je er oog voor hebt valt steigerhout niet meer weg te denken uit het Nederlandse binnen- en buiteninterieur. Maar wat is steigerhout nu eigenlijk en waar komt het vandaan? Wat zijn de voor- en nadelen van steigerhout? Dit zijn allemaal geldige vragen die veel mensen hebben over steigerhout. In deze blog zullen we al deze vragen en meer beantwoorden. We zullen bespreken wat steigerhout eigenlijk is, waar het vandaan komt, en waar het voor gebruikt wordt. Bovendien zullen we het hebben over de voor- en nadelen van het gebruik van steigerhout in bouwprojecten. Lees dus verder voor meer informatie!

Wat steigerhout is

Over het algemeen is het zo dat de naam van de houtsoort verwijst naar de boom waar het hout vandaan komt. Dit is niet het geval met steigerhout. De planken die wij namelijk onder steigerhout scharen is namelijk eigenlijk vurenhout. Vurenhout komt van de fijnspar. Vurenhout wordt geïmporteerd vanuit Scandinavië en Midden-Europa. Hetzelfde hout kan overigens ook worden gebouwd om instrumenten te bouwen. Voor deze specifieke projecten wordt vurenhout met fijnere groeiringen gebruikt. Dit vurenhout groeit vaak in koudere gebieden. Het steigerhout dat wij gebruiken in meubels en andere projecten heeft dus vaak bredere groeiringen.

Steigerhout voor bouwprojecten

Steigerhout wordt in Nederland veel gebruikt voor het maken van meubels voor zowel binnen als buiten. Het hout valt in duurzaamheidsklasse 3-4, wat inhoudt dat het ongeveer tussen de 10 en 5 jaar meegaat. Hierbij moet wel gezegd worden dat behandeld hout vaak tot vijf jaar langer mee kan gaan. Vooral als je het steigerhout buiten wilt gebruiken valt het erg aan te raden om het hout te behandelen met beits waardoor het ook beter bestand is tegen vocht en schimmels. Over het algemeen is steigerhout in Nederland erg populair voor meubels door de grove en robuuste uitstraling die het heeft.

Steigerhout kopen

Tenslotte is het goed om te weten waar de naam steigerhout nu eigenlijk vandaan komt. Deze naam is namelijk afkomstig uit de bouw waar steigerhout planken gebruikt werden in de steigers zodat mensen er overheen konden lopen. Tegenwoordig kun je daarom nog steeds gebruikte steigerhouten planken kopen. Bij een gespecialiseerd houtbedrijf zijn deze van tevoren goed schoongemaakt, geborsteld en soms behandeld. Het voordeel van gebruikt steigerhout is dat het niet meer krimpt, wat met vers steigerhout wel het geval is. Andere voordelen van steigerhout zijn de prijs, die in vergelijking met de kwaliteit erg meevalt. Ook de robuuste uitstraling maakt dit type hout erg gewild. Een bekend nadeel van steigerhout is het kleurverschil dat onderling tussen planken op kan treden. Dit kan echter ook als een voordeel gezien worden als dit een look is waar je voor wilt gaan!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *