Handige tips over dak isolatie

Wil je het huis isoleren, het klimaat in huis op orde hebben en besparen op je energierekening? Dan heb je een leuke klus voor de boeg. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je dak goed te isoleren. Warmte stijgt naar boven en kan dus bij een niet geïsoleerd dak ontsnappen. Met als resultaat dat het in huis kouder is en dat je meer moet stoken om van een aangename temperatuur te genieten. Met dus ook als nadeel dat je een hogere energierekening hebt. In onze blog geven we dan ook handige tips over dak isolatie.

Dak isolatie zelf doen of laten doen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je de dak isolatie zelf gaat doen of door een professional laat doen. Een beetje doe-het-zelver kan een schuin dak prima aan de binnenkant isoleren, maar bij een platdak of als het dak aan de buitenkant geïsoleerd moet worden, is het slim om een professional in te schakelen. Als het isolatiemateriaal namelijk verkeerd wordt aangebracht, vergroot je de kans op vochtproblemen. Met als resultaat houtrot en schimmelvorming.

Het isolatiemateriaal kiezen

Je hebt ook de keuze uit verschillende isolatiemateriaal als je voor dak isolatie kiest. De meest voor de hand liggende keuzes zijn platen van glas- of steenwol of voor isolatiemateriaal, zoals XPS. Kijk vooral naar de Lambda waarde van de verschillende isolatiematerialen, want die geeft aan hoe hoog de isolatiewaarde is. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te beter het materiaal isoleert. De gemiddelde Lambda waarde van de verschillende materialen hebben we op een rijtje gezet.

IsolatiemateriaalLambda waarde
Glaswol0,031 tot 0,044 W/mK
Steenwol0,032 tot 0,040 W/mK
XPS0,032 tot 0,035 W/mK

Voor- en nadelen van dak isolatie

Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen en dat geldt ook voor de materialen voor dak isolatie. Maar wat zijn dan de voor- en nadelen?

Glaswol

De voordelen van glaswol zijn dat het een licht en eenvoudig op maat te maken materiaal is dat een hoge isolatiewaarde en ook brandklasse A heeft. Het is ook een vochtafstotend materiaal. Het nadeel is dat de vezels die vrijkomen bij het knippen of snijden de ogen, huid en luchtwegen kunnen irriteren. 

Steenwol als dak isolatie

Steenwol kun je verkrijgen in platen en dekens en het is ook een materiaal dat milieuvriendelijk is en eenvoudig op maat te snijden of te knippen is. Het materiaal heeft brandklasse B en is ook vochtafstotend. Ook bij dit materiaal is het nadeel dat de vrijgekomen vezels bij het knippen of het snijden de luchtwegen, ogen en huid kunnen irriteren. 

XPS

XPS heeft een hoge isolatiewaarde en is eenvoudig aan te brengen. De XPS platen zijn eenvoudig op maat te zagen of te snijden en het is ook een vochtbestendig materiaal voor dak isolatie. Helaas kleven er een aantal nadelen aan het gebruik van XPS. XPS is namelijk niet milieuvriendelijk, maar wel recyclebaar. Daarnaast is het een vrij duur materiaal om aan te schaffen en het grootste nadeel is dat XPS brandbaar is.

Mis je na het lezen van dit artikel nog belangrijke informatie? Vraag het dan aan de specialisten van Jandeisolatieman.nl.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *