Wat is een voorlopig energielabel?

energielabels

Als u uw woning wilt verkopen, moet u een energielabel aanvragen. Door een energielabel aan te vragen, weten u en potentiële kopers hoe energiezuinig uw woning is. Dit wordt steeds belangrijker voor wie op zoek is naar een appartement. Een slecht energielabel betekent meer vaste lasten en slecht verkochte woningen. Het is goed om te weten wat het energielabel van uw huis is. Op die manier kunt u mogelijk uw energie verbeteren en uw huis sneller verkopen.     

Wat is een energielabel? 

Energielabel woningen geven aan hoe energiezuinig uw woning is. Uitgedrukt in letters betekent het energielabel A dat uw woning het meest energiezuinig is. Energielabel G is het minst energiezuinig. Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. Een groen stroomlabel heeft een positief effect op de verkoopprijs van een woning. Bovendien wordt de gemiddelde verkooptijd van uw woning korter.

Wat is het Voorlopig Energielabel? 

In 2015 hebben alle huishoudens een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Dit wordt bepaald aan de hand van kadastrale gegevens. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, de grootte van het huis en het type huis. Weet je je energielabel niet (meer)? Deze is te allen tijde kosteloos op te vragen op energielabel.nl.

Wat is een definitief energielabel? 

Voorlopige energielabels zijn slechts schattingen. Dit is bedoeld als (gratis) richtlijn, maar niet alle energiebesparende maatregelen worden meegenomen in de berekening. Om potentiële kopers inzicht te geven in de energiezuinigheid van uw woning, dient u het definitieve energielabel (vanaf 2015) aan te vragen. Bij het bepalen van het uiteindelijke energielabel worden verschillende factoren meegewogen. Naast de gegevens die in het kadaster staan, zijn er nog andere energiebesparende maatregelen die van invloed zijn op de energiezuinigheid van uw woning.

Het definitieve energielabel wordt dus bepaald op basis van informatie die niet direct bij de overheid bekend is. Energieadviseurs worden op professionele wijze ingeschakeld om de energiezuinigheid vast te stellen. Hij komt bij u langs en stelt een nauwkeuriger nieuw energielabel vast.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *