Wat zijn de belangrijkste aspecten bij het kiezen van werkschoenen en werkkleding?

Bij het werken in verschillende industrieën is het essentieel om de juiste uitrusting te hebben die comfort, veiligheid en functionaliteit biedt. Werkschoenen en werkkleding spelen een cruciale rol bij het beschermen van werknemers tegen letsel en het waarborgen van een optimale werkomgeving. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van werkschoenen en werkkleding, van de belangrijkste kenmerken en voordelen tot tips voor het kiezen van de juiste uitrusting. Of je nu in de bouw, de gezondheidszorg of een andere sector werkt, dit artikel biedt waardevolle inzichten om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel kunt werken.

1. Wat zijn werkschoenen en werkkleding?

Werkschoenen en werkkleding zijn speciaal ontworpen kledingstukken en schoeisel die werknemers beschermen tijdens hun werkzaamheden. Ze zijn ontworpen om comfortabel te zijn, bestand te zijn tegen zware omstandigheden en te voldoen aan specifieke veiligheidsnormen. Werkschoenen zijn vaak voorzien van stalen neuzen, antislipzolen en schokabsorberende eigenschappen, terwijl werkkleding kan bestaan uit stevige broeken, overalls, reflecterende vesten en meer.

2. Belang van werkschoenen en werkkleding

Het belang van werkschoenen en werkkleding kan niet worden overschat. Ze bieden bescherming tegen verschillende gevaren op de werkplek, zoals vallende objecten, scherpe voorwerpen, elektrische schokken, chemische stoffen en extreme temperaturen. Door het dragen van geschikte werkschoenen en werkkleding kunnen werknemers letsel voorkomen en hun veiligheid waarborgen.

3. Veiligheidsnormen voor werkschoenen en werkkleding

Werkschoenen en werkkleding moeten voldoen aan specifieke veiligheidsnormen om ervoor te zorgen dat ze de juiste bescherming bieden. In Nederland worden deze normen vastgesteld door instanties zoals de Europese Commissie en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Enkele belangrijke normen zijn de EN ISO 20345 voor veiligheidsschoenen en de EN ISO 13688 voor algemene werkkleding.

Verschillende soorten werkschoenen en werkkleding

 1. Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn speciaal ontworpen schoenen die de voeten van werknemers beschermen tegen gevaren zoals vallende voorwerpen en scherpe materialen. Ze hebben meestal een stalen neus, een antislipzool en zijn bestand tegen penetratie.

 1. Werklaarzen

Werklaarzen bieden extra bescherming aan de voeten en enkels, vooral in omgevingen met modder, water of gevaarlijke stoffen. Ze zijn duurzaam, waterdicht en bieden grip op gladde ondergronden.

 1. Werkkleding

Werkkleding omvat een breed scala aan kledingstukken, zoals stevige broeken, overalls, jassen en vesten. Ze zijn gemaakt van slijtvaste materialen en bieden bescherming tegen vuil, hitte, elektrische gevaren en chemische stoffen.

 1. Beschermende accessoires

Naast schoenen en kleding zijn er ook verschillende beschermende accessoires beschikbaar, zoals veiligheidsbrillen, gehoorbescherming, helmen en handschoenen. Deze accessoires zijn essentieel om de veiligheid van werknemers verder te verbeteren.

Kenmerken van hoogwaardige werkschoenen en werkkleding

Hoogwaardige werkschoenen en werkkleding hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken, zoals duurzaamheid, comfort, ademend vermogen, waterbestendigheid en ergonomisch ontwerp. Ze moeten ook voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen en geschikt zijn voor de specifieke werkzaamheden.

Voordelen van het dragen van geschikte werkschoenen en werkkleding

Het dragen van geschikte werkschoenen en werkkleding biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Bescherming tegen letsel en ongevallen op de werkplek.
 • Verbeterde veiligheid en welzijn van werknemers.
 • Verhoogde productiviteit en efficiëntie.
 • Vermindering van arbeidsongevallen en gerelateerde kosten voor werkgevers.

Tips voor het kiezen van de juiste werkschoenen en werkkleding

Bij het kiezen van de juiste werkschoenen en werkkleding is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke werkomgeving, de vereiste bescherming en het comfort van de werknemers. Enkele tips zijn:

 • Identificeer de potentiële gevaren op de werkplek.
 • Kies schoenen en kleding die geschikt zijn voor de omstandigheden (bijv. waterdicht, antislip, hittebestendig, etc.).
 • Zorg voor de juiste pasvorm en comfort.
 • Controleer of de producten voldoen aan de geldende veiligheidsnormen.

Onderhoud en reiniging van werkschoenen en werkkleding

Om de levensduur en de effectiviteit van werkschoenen en werkkleding te verlengen, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Volg de instructies van de fabrikant voor het reinigen en onderhouden van de uitrusting. Verwijder vuil en inspecteer regelmatig op slijtage of beschadigingen.

Toekomstige ontwikkelingen op het gebied van werkschoenen en werkkleding

De industrie van werkschoenen en werkkleding blijft evolueren, waarbij nieuwe materialen en technologieën worden toegepast om de veiligheid en het comfort verder te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan innovaties op het gebied van lichtgewicht materialen, ademend vermogen en slimme wearables die werknemers kunnen helpen bij het monitoren van hun gezondheid en veiligheid.

Conclusie

Werkschoenen en werkkleding zijn van cruciaal belang voor het waarborgen van comfort en veiligheid op de werkplek. Door te investeren in hoogwaardige uitrusting en ervoor te zorgen dat werknemers de juiste bescherming hebben, kunnen bedrijven arbeidsongevallen verminderen en de productiviteit verhogen. Kies zorgvuldig werkschoenen, werkkleding en accessoires op basis van de specifieke behoeften van de werkomgeving en volg de richtlijnen voor onderhoud en reiniging.

FAQs (Veelgestelde vragen)

Wat is het belangrijkste kenmerk van goede werkschoenen? 

Goede werkschoenen moeten bescherming bieden tegen vallende voorwerpen en scherpe materialen. Ze moeten ook comfortabel zijn om langdurig te dragen.

Waarom is het belangrijk om werkkleding te dragen?

 Werkkleding beschermt werknemers tegen vuil, hitte, elektrische gevaren en chemische stoffen. Het zorgt ook voor een professionele uitstraling en identificatie op de werkplek.

Hoe vaak moeten werkschoenen en werkkleding worden vervangen?

Werkschoenen en werkkleding moeten regelmatig worden geïnspecteerd op slijtage of beschadigingen. Ze moeten worden vervangen zodra ze niet langer de vereiste bescherming bieden.

Welke veiligheidsnormen zijn van toepassing op werkschoenen en werkkleding in Nederland? 

In Nederland moeten werkschoenen voldoen aan de norm EN ISO 20345 en werkkleding aan de norm EN ISO 13688.

Waar kan ik hoogwaardige werkschoenen en werkkleding kopen? 

Hoogwaardige werkschoenen en werkkleding zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels voor werkkleding, online retailers. Hieronder 2 online winkels die gespecialiseerde zijn in werkschoenen en werkkleding.

 1. www.werkschoenenwinkel.nl
 2. www.werkschoenen.com 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *