Alles wat je moet weten over tegelvloeren egaliseren

Er komt een hoop kijken bij het egaliseren van een tegelvloer. Lees door voor meer informatie!

Als u een tegelvloer wilt laten leggen, is het belangrijk dat je eerst de ondervloer egaliseert. Veel mensen realiseren zich dit niet, en als gevolg daarvan eindigen ze met een vloer die niet vlak is. Egaliseren is voornamelijk belangrijk als het gaat om een ouder huis waarbij de ondergrond allerlei mankementen vertoont. Dit kan later tot allerlei problemen leiden die we in deze blog zullen bespreken. Ook gaan we dieper in op wat het egaliseren van je tegelvloer inhoudt.

Wat een tegelvloer egaliseren is

Het egaliseren van tegelvloeren is het proces waarbij men ervoor zorgt dat de ondervloer vlak is voordat je je tegelvloer legt. Maar dat is niet het enige wat er gebeurt. Het egaliseren van een tegelvloer gebeurt namelijk met egaline. Dit is een dikke vloeistof die over de ondergrond wordt verspreid en een poos moet uitharden. De egaline zorgt ervoor dat allerlei oneffenheden zoals scheuren en hoogteverschillen worden afgevlakt. Zo weet je met een geëgaliseerde vloer zeker dat je tegelvloer mooi strak komt te liggen. Dit is belangrijk, want als de ondervloer niet vlak is, zal de tegelvloer ook niet vlak zijn. Dit kan leiden tot allerlei problemen, zoals tegels die ongelijk zijn of zelfs tegels die loskomen.

Hoe een tegelvloer egaliseren

Over het algemeen is het zo dat je een tegelvloer egaliseren beter kunt laten uitbesteden aan vakmensen. Dit komt doordat het egaliseren tegelvloer een lang en ingewikkeld proces is waar nogal wat specialistische middelen bij komen kijken. Ook is het belangrijk dat dit goed en precies gebeurt omdat je anders op de lange termijn toch nog last hebt van een oneffen of scheve vloer. Vaak zie je dit pas een poosje nadat er geëgaliseerd is voor je tegelvloer. Dit komt doordat de vloer dan al een poosje ligt en er vaker overheen is gelopen.

Het proces van een tegelvloer egaliseren

Voordat er begonnen kan worden met het egaliseren van een tegelvloer is het belangrijk dat alle voorwerpen van de vloer worden afgehaald. Als de oude vloer is uitgebroken moet eerst de ondergrond vuil en stofvrij worden gemaakt. Daarna wordt er niet gelijk begonnen met egaliseren, maar wordt eerst een primer aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de egaline later goed aan de ondergrond hecht. Dit zorgt er zo ook voor dat er geen vocht tussen de vloer kan komen. Daarna pas wordt de egaline aangebracht, die vaak anderhalf tot twee dagen moet uitharden voordat de tegelvloer gelegd kan worden. Nu weet jij precies wat er allemaal komt kijken bij het egaliseren voor een tegelvloer!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *