De voor- en nadelen van Douglas hout: Is het geschikt als tuinhout?

Douglas hout wordt vaak gebruikt als tuinhout. Maar is dat wel terecht?

Douglas hout is een houtsoort waarvan we tegenwoordig vaak zien dat het wordt gebruikt als tuinhout. Dit komt doordat het de reputatie heeft opgebouwd zeer duurzaam te zijn en bestand is tegen alle soorten weersomstandigheden. Douglas hout is ook een zeer mooie houtsoort, waardoor het perfect kan zijn voor tuinmeubelen. Zoals voor elke houtsoort geldt heeft ook het Douglas hout echter enkele nadelen. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van Douglas hout bekijken, zodat je kunt beslissen of het de juiste houtsoort voor jou is.

De duurzaamheid van Douglas hout

Als we erachter willen komen hoe duurzaam Douglas hout nu echt is, moeten we naar de duurzaamheidsklassen van hout kijken. Hierbij is Douglas hout ingedeeld in klasse 3. Het is hier goed om te weten dat duurzaamheidsklasse 1 over het meest duurzame hout gaat, dat 25 jaar meegaat. Duurzaamheidsklasse 5 is dus het laagst. Hier vallen houtsoorten onder die vijf jaar of korter meegaan. Het gaat hierbij trouwens om onbehandeld hout. Behandeld hout kan de levensduur verlengen tot wel vijf jaar. Douglas hout gaat in dit geval dus 10 tot 15 jaar mee. Hiermee valt Douglas hout onder de categorie matig duurzaam hout.

Behandeld Douglas hout

Behandeld Douglas hout kun je dus als beste gebruiken als tuinhout. Dit komt doordat het op deze manier langer meegaat. Over het algemeen worden er tegenwoordig veel tuinhuisjes, vlonders, veranda’s en overkappingen gemaakt van Douglas hout. Dat is op zich niet bijzonder omdat naast de duurzaamheid veel mensen weg zijn van de kleur van het hout. Dit is vaak een warme kleur waar mensen van houden. Het is hierbij wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat hout vaak verkleurt. Dit is vooral het geval als je het Douglas hout niet behandeld. Hierdoor krijgt het vaak een wat grijze kleur door de jaren heen.

Douglas hout, uitzetten en krimpen

Wat soms als een nadeel gezien kan worden is dat Douglas hout vaak ”leeft”. Dit houdt in dat het iets kan krimpen en uitzetten afhankelijk van de omstandigheden. Als het wat vochtiger wordt bijvoorbeeld, zet veel hout zich wat uit. Dit kan bij Douglas hout ook zorgen voor scheuren in het hout. Dit zijn kopscheuren en krimpscheuren. Dit kan ervoor zorgen dat je toch liever voor een ander soort hout kiest. Weer anderen zijn hier juist van gecharmeerd omdat het Douglas hout zo op een gegeven moment een robuuste en geleefde uitstraling geeft. Douglas hout kan afhankelijk van je voorkeuren dus inderdaad als tuinhout gebruikt worden. Let er hierbij wel op dat je het hout goed behandeld!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *