Noppenfolie als dakisolatie

Warme lucht stijgt op en in huis is het daarom belangrijk dat je het dak goed isoleert. Als je dit niet doet kan veel van de warmte van je radiatoren of vloerverwarming je woning via het dak verlaten. En dan sta je eigenlijk de buitenkant van je huis te verwarmen. Zonde! Zeker met de huidige gasprijzen. Maar hoe kun je het beste je dak isoleren, zonder dat de kosten te hoog oplopen? Noppenfolie biedt wellicht de oplossing waar je naar op zoek bent.

Hoe goed werkt noppenfolie als dakisolatie?

Hoe goed een materiaal werkt als isolatie hangt af van twee factoren. De dikte van het materiaal en hoe goed, of eigenlijk hoe slecht, het materiaal warmte geleidt. Een slechte warmtegeleiding betekent namelijk dat het materiaal zelf niet warm wordt en de warmte tegen een blokkade komt en niet verder kan. 

Nu is noppenfolie niet het dikste isolatiemateriaal dat je kunt krijgen maar dat heeft ook weer zijn eigen voordelen. Hier komen we straks op terug. Tegelijkertijd zorgen juiste de noppen op het noppenfolie ervoor dat je het materiaal uitstekend als isolatiemateriaal kunt gebruiken. Deze noppen zijn eigenlijk luchtbellen met stilstaande lucht. En stilstaande lucht is één van de slechtste geleiders van warmte. Daarom worden huizen tegenwoordig ook gebouwd met een spouwmuur. De stilstaande lucht tussen twee muren isoleert de binnenkant van de woning. Noppenfolie is qua isolatiewaarde dan ook vergelijkbaar met materialen als kurk en wol. 

Voordelen van noppenfolie ten opzichte van andere isolatiematerialen

Een van de voordelen van noppenfolie ten opzichte van andere isolatiematerialen is natuurlijk de prijs. Een rol noppenfolie is veel goedkoper dan een rol glaswol en je krijgt ook nog eens veel meer op een rol. Dat brengt ons meteen bij het tweede voordeel. Juist omdat noppenfolie dunner is dan de meeste isolatiematerialen kun je het uitstekend toepassen op plekken waar je weinig ruimte hebt. Bij veel isolatiematerialen heb je al gauw tien of zelfs twintig centimeter nodig voordat je bijvoorbeeld gipsplaten aan kunt brengen. Bij een redelijk lage zolder ben je dan je loopruimte kwijt. Met noppenfolie heb je dit probleem niet. En omdat noppenfolie zo dun is blijft het ook flexibel en kun je er ook moeilijk bereikbare plekken mee inpakken. Tot slot is noppenfolie ook dampwerend waardoor vocht niet makkelijk je huis binnen kan dringen. Vocht op de zolder leidt al snel tot schimmelvorming en een ongezonde lucht in huis. 

Aandachtspunten bij het aanbrengen van noppenfolie als dakisolatie

Je wilt de warmte natuurlijk binnenhouden maar tegelijkertijd is het wel belangrijk om je woning dampopen te houden. Dat betekent dat vochtige lucht wel je huis uit moet kunnen. Noppenfolie is dampwerend. Wat inhoud dat het vocht tegenhoudt. Bij het aanbrengen van noppenfolie als isolatiemateriaal voor je dak is dus belangrijk dat je bepaalde plekken openhoudt zodat het vocht nog steeds je huis uit kan. Op internet kun je verschillende plannen vinden die je stap voor stap uitleggen hoe je de noppenfolie het beste aanbrengt aan de binnenkant van je dak.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *