Waarom jij een tajine in huis moet hebben

Traditionele tajine

De tajine is onmisbaar in de Noord-Afrikaanse cultuur. In elke Marokkaanse keuken kun je wel een tajine vinden. Een tajine is een stoompot waarin je gerechten kan voorbereiden. Echter is de tajine bruikbaar voor meer dan alleen koken. Zo wordt de tajine decoratief gebruikt, maar ook als schaal om gerechten in op te dienen. Een tajine is ideaal voor iedereen lees door om te weten waarom!

Stomen in plaats van koken

Je hebt het vast eerder gehoord, groenten koken is eigenlijk niet eens zo gezond als dat jij denkt. Waarom? Tijdens het kookproces laten de groentes veel vitaminen en mineralen los. Ze komen terecht in het water en krijgen dan de mogelijkheid om te ontsnappen. Sommige vitaminen en mineralen worden opgenomen in het kokend heet water en zijn dan ook voor goed verdwenen, ze zijn namelijk wateroplosbaar. Hoe voorkom je dat de vitaminen en mineralen niet verloren gaan? Dit voorkom je door je groentes niet te koken maar te stomen.

Stoofpan

Gerechten die klaar gemaakt worden in een tajine zijn lekker en ook gezond. Door de langwerpige deksel op de schaal te zetten ontstaat er condens en dat druppelt weer terug naar het eten in de schaal. Het vocht dat door het verhitten van het eten ontstaat wordt dus omgezet in condens, hierdoor is het mogelijk dat er continu een stoom proces aanwezig is. Een tajine wordt dus voornamelijk als stoofpan gebruikt, maar waarom gebruik je dan niet een gewone stoofpan? Een gewone stoofpan is ook prima maar een tajine is idealer en unieker. Zo is een tajine een ultieme schaal om je gerecht in te serveren. Ga maar eens op zoek, je zult vele mooie en originele designs tegen komen.

Tajine kopen

Een tajine kun je zowel op een gasfornuis als inductieplaat gebruiken. Ben jij van plan er eentje aan te schaffen? Let dan goed op de productbeschrijving, zo zijn er vele tajines die geschikt zijn voor de oven en vaatwasser. Het kan ook zo zijn dat je een warmteverdeler nodig hebt, dit is afhankelijk van de materiaalsoort van de tajine, of je een gasfornuis of inductieplaat gebruikt. Het is van belang om te weten of jij er ook eentje nodig hebt.

Gebruikerstip

Ga jij voor de eerste keer een tajine gebruiken die gemaakt is van aardewerk? Laat de tajine eerst aantal uren inweken in koud tot lauw water en laat het weer opdrogen voor gebruik. Dit zorgt ervoor dat de tajine vocht opneemt en daardoor zal de tajine minder snel barsten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *