Wat voor soort stopcontacten zijn er?

Stopcontact

Een stopcontact is een veelvoorkomend ding in je huis, je ontkomt er eigenlijk niet aan, vaak kom je ze eerder te kort. Stopcontacten zijn er in verschillende vormen, kleuren, soorten en maten. Een stopcontact met klapdeksel is heel erg handig voor in vochtige en/of snel vies zijnde ruimtes, zoals een badkamer, washok, keuken of schuur. Bovendien zijn er tegenwoordig ook stopcontacten op de markt met een geïntegreerde USB-aansluiting in Type A en ook Type C, heel fijn voor als je je blokje kwijt bent. Er zijn veel verschillende stopcontacten, voor in ieder interieur is er eigenlijk wel wat te vinden, de stopcontacten gaan van heel standaard naar design stopcontacten. 

Waarom heb ik voor buiten een buitenstopcontact nodig?

Een buitenstopcontact is toch wel heel anders dan een normaal stopcontact voor in huis. De stopcontacten voor buiten kunnen over het algemeen wat meer hebben dan de stopcontacten voor binnen. De buitenstopcontacten zijn in ieder geval spatwaterdicht, dit maakt ze heel fijn om te gebruiken in bijvoorbeeld een schuur, garage, tuinhuis of overkapping. Bovendien zijn de meeste buitenstopcontacten ook bestand tegen Uv-stralen, waardoor deze niet gaan verweren. Meestal zijn buitenstopcontacten alleen geschikt voor opbouwmontage, dus hou hier wel rekening mee. Een buitenstopcontact is dus nodig, omdat deze bestand is tegen het weer en een binnen stopcontact niet. 

Moet ik kiezen voor opbouw of inbouw schakelmateriaal?

Eigenlijk maakt het niet uit wat je kiest, maar je moet er wel rekening mee houden dat inbouwmateriaal niet overal kan, het ligt aan het materiaal waar de stopcontacten aan vast gemaakt moeten worden. Wanneer je de wandcontactdoos in de muur wilt plaatsen dan heb je een inbouwdoos nodig, daarin kun je de achterkant van de wandcontactdoos wegwerken. Wanneer het niet mogelijk is om de sokkel in de muur weg te werken, dan wordt het opbouwmontage. Een opbouw stopcontact zie je bijvoorbeeld erg veel in garages, schuren, tuinen, keukens en badkamers.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *