Weg met plastic tasjes en ga voor meer duurzame alternatieven

De tijd dat je overal gratis een plastic tasje bij krijgt ligt gelukkig achter ons. We worden als maatschappij steeds bewuster en gaan steeds milieuvriendelijker handelen. Echter, nog niet iedereen is over de streep en dat is jammer. Want, als we de laatste rapporten moeten geloven is het zeer belangrijk dat we snel milieuvriendelijker moeten leven. Door drastische en snelle maatregelen te nemen kunnen we het tij nog gedeeltelijk keren. Om iedereen een stukje bewuster te maken gaan we in dit artikel dieper in op de nadelen van plastic tasjes. Waarom zijn deze nu zo schadelijk voor het milieu. Ook gaan we dieper in op het duurzame alternatief: de papieren tasjes. Wat maakt dat deze tasjes wel duurzaam en toekomstproof zijn. 

De nadelen van plastic tasjes 

Als één product een slecht imago heeft als het gaat om milieuvriendelijkheid, dan zijn het wel de plastic tasjes. Voorheen was het doodnormaal om bij elke aankoop een gratis plastic tasje mee te krijgen. Vandaag de dag is dat wel anders. Sommige winkels hebben helemaal geen plastic tasjes meer en de winkels die ze nog wel hebben vragen er een bedrag voor om de verkoop ervan te remmen. Maar, waarom hebben plastic tasjes eigenlijk zo’n slecht imago? Wij hebben een aantal belangrijke redenen voor je op een rij gezet. 

  • Plastic is gemaakt van chemische middelen. Hierdoor is plastic niet biologisch afbreekbaar. Dit houdt in dat wanneer iets van plastic in de natuur terechtkomt, dat dit product er voor altijd blijft liggen. Dit zorgt voor de nodige schade aan mens, dier en klimaat. Zo is ook de plastic soep ontstaan. Dit zijn grote ophopingen plastic in onze oceanen. Deze zorgen voor een verslechterd leefgebied voor dieren en voor microplastic in ons water en voedsel. 
  • Plastic wordt doorgaans in verre landen geproduceerd waar de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden niet goed zijn. Ook moet plastic hierdoor ver getransporteerd worden wat zorgt voor veel CO2-uitstoot. 
  • Bij de productie van plastic wordt er veel water en energie verbruikt. Dit maakt dat het productieproces alles behalve duurzaam is. Ook zorgt het voor veel CO2-uitstoot. 

De voordelen van papieren tasjes 

Vandaag de dag zijn er genoeg duurzame alternatieven voor tasjes van plastic, zo zijn papieren tasjes tegenwoordig zeer populair. Maar, waarom zijn deze tasjes wel duurzaam? Om dit te verduidelijken hebben wij een aantal belangrijke argumenten uiteengezet. 

  • In tegenstelling tot plastic zijn papieren tasjes wel 100% biologisch afbreekbaar. Dit komt omdat deze tasjes van natuurlijke middelen wordt gemaakt. Wanneer deze in de natuur terechtkomen zullen ze vanzelf afbreken. Dit zorgt voor minder schade aan mens, dier en klimaat. 
  • De productie van papier is veel milieuvriendelijker dan de productie van plastic. Er is minder water en energie nodig. Ook is er veel minder CO2-uitstoot. 
  • Papier wordt doorgaans in landen geproduceerd waar de arbeiders kunnen rekenen op voldoende arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Ook zijn deze landen doorgaans dichterbij Nederland, waardoor er minder transport nodig is om het papier in Nederland te krijgen. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot. 

Genoeg redenen dus om plastic tasjes gedag te zeggen en te kiezen voor papieren tasjes! 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *