WordPress 6.0 – Wat is er nieuw?

Wordpress 6.0

Het heeft even geduurd, maar het is zover: WordPress 6.0 is er! En zoals altijd als er een nieuwe versie van WordPress wordt gelanceerd, zijn we natuurlijk erg benieuwd naar de nieuwste features. Wat is er nieuw? Welke verbeteringen zijn er doorgevoerd? In dit blog nemen we WordPress 6.0 onder de loep voor als je al een eigen WordPress website hebt of nog een eigen WordPress website gaat maken.

De release van WordPress 6.0

Oorspronkelijk stond de release van WordPress 6.0 op de planning voor 7 december 2021. Dat liep, zoals je hebt gemerkt, behoorlijk wat vertraging op. In januari 2022 werd WordPress 5.9 pas uitgebracht en op 12 april 2022 volgde de eerste beta versie van WordPress 6.0. Op 24 mei 2022 werd WordPress 6.0 eindelijk uitgerold en beschikbaar gemaakt voor gebruikers om te updaten. 

Wat is er nieuw in WordPress 6.0?

In vorige updates werd al duidelijk dat WordPress met versie 6.0 gaat voor Full Site Editing in Gutenberg. Daarmee kun je niet alleen afzonderlijke pagina’s met blokken maken en bewerken, maar ook de gehele website. De functie wordt daarmee doorgetrokken naar onder andere de hoofdnavigatie, de footer, de sidebar en andere widgetgebieden.

Design Presets

Ontwerpen moet je aan de experts overlaten. Tenminste, als je er zelf geen kaas van hebt gegeten. WordPress heeft met versie 6.0 dan ook ingezet op een betere samenwerking tussen gebruikers en de ontwikkelaars van thema’s. Thema-ontwikkelaars kunnen nu design presets maken die gebruikers via de knop ‘styles’ met één druk op de knop kunnen bekijken en selecteren. Gebruikers hoeven wijzigingen aan hun website dan niet helemaal zelf te ontwerpen en kunnen vertrouwen op de ontwerpexpertise van thema-aanbieders. Uiteraard zijn deze design presets ook naar wens aan te passen.

Meer ontwerpmogelijkheden Gutenberg

De design presets zijn niet de enige verbeteringen op het gebied van ontwerp. In WordPress 6.0 zijn ook nieuwe blokken toegevoegd om de Full Site Editing verder te verbeteren:

  • Opmerkingen
    Met het blok ‘opmerkingen’ kun je commentaar per blok opnemen. Hiervoor zijn subblokken beschikbaar voor onder andere avatarafbeeldingen, de inhoud van de comment en de naam van de commentator.
  • Lees meer
    Het ‘lees meer’ uittrekselblok is uitgebreid met een button of link die je zelf kunt ontwerpen om extra in het oog te springen.
  • Auteursbiografie
    Het blok ‘auteursbiografie’ biedt de mogelijkheid om een korte biografie weer te geven die je invoert in de gebruikersinstellingen van de auteur. Je kunt dit blok zelf ontwerpen en aanvullen met de naam van de auteur en een avatar.
  • Avatar
    We noemden hierboven al het toevoegen van een avatar. Dat gaat voortaan super eenvoudig met het avatar-blok. Deze geeft een foto van een auteur weer. Je kunt het blok zelf aan een pagina toevoegen of automatisch onder een post of pagina laten verschijnen.
  • Query loops zonder resultaten
    Doet een gebruiker een zoekopdracht waar geen resultaten voor gevonden worden? Dan kun je met voortaan een “geen resultaten gevonden” blok weergeven binnen de query loop.

Verbeteringen Gutenberg editor

De nieuwe blokken vormen samen een flinke verbetering van de Gutenberg editor, maar ook bestaande functionaliteiten zijn door WordPress onder handen genomen:

Tekst meerdere blokken selecteren

Voor veel gebruikers was het selecteren van tekst in WordPress een grote ergernis. Vaak werd alle tekst binnen een blok geselecteerd en moest je ieder blok apart bewerken. Dat werkte niet intuïtief en koste onnodig veel tijd. In WordPress 6.0 kun je tekst gemakkelijk selecteren over meerdere blokken. Ook delen van blokken kun je nu eenvoudig selecteren.

Herbruikbare blokken

Voorkom dat gebruikers blokken ongewenst aanpassen en gebruik voortaan herbruikbare blokken die vergrendeld zijn voor verdere bewerking. Deze blokken zien er voortaan altijd hetzelfde uit en kunnen eenvoudig op meerdere pagina’s worden geplaatst. Bij het vergrendelen van een herbruikbaar blok, heb je de keuze uit drie opties:

  1. Blokkeer het bewerken van het blok;
  2. Blokkeer een verschuiving van het blok naar een andere locatie;
  3. Voorkom dat het blok verwijderd kan worden.

Responsieve blokgroepen en -rijen

Wil je zelf bepalen hoe een groep of sere blokken zich op verschillende schermen moet gedragen? Dat stel je in WordPress 6.0 voortaan zelf in. Daarbij kun je kiezen uit een horizontale rij of weergave in een stack. Zo ziet jouw WordPress website er voortaan op alle apparaten goed en overzichtelijk uit.

Interne links

Het toevoegen van interne links is eenvoudiger geworden. In WordPress 6.0 kun je met een snelkoppeling interne links en hun titels invoegen op andere pagina’s.

Verbeterde gebruikservaring

Grote en kleine veranderingen maken samen dat de gebruikservaring van WordPress ook verbeterd is. Opvallende verbeteringen zijn:

  • Mogelijkheid om een kader rond een kolomblok in te voegen. Dankzij het kader ziet zo’n blok er een stuk beter uit.
  • Maak je een afbeeldingsgalerij? Dan kun je in WordPress 6.0 de afstand tussen afzonderlijke afbeeldingen wijzigen. Dit geeft meer speelruimte in het ontwerp van je galerij. 
  • Bij het maken van een bericht kun je meerdere blokken in lijstweergave tegelijk selecteren, verplaatsen of verwijderen.
  • Je kunt quote-blokken in andere blokken integreren. 

De toegankelijkheid van WordPress 6.0

Steeds meer ontwikkeld WordPress zich tot een toegankelijk CMS voor websites waar ook mensen met een beperking gemakkelijk mee kunnen werken. Ook hiervoor zijn in versie 6.0 verbeteringen aangebracht, zoals:

  • Uitgelichte afbeeldingen krijgen – als de ALT-tekst ontbreekt – de titel van het artikel als ALT-tekst. Mensen met een visuele handicap kunnen uit die tekst beter opmaken wat de beeldinhoud is.
  • Pictogrammen én bijbehorende tekst worden voortaan beiden weergegeven in de blok-editor.
  • Op kleinere schermen zal de tekst in de beheerdersbalk voortaan worden herkend. Hierdoor kunnen de teksten ook worden voorgelezen door schermlezers.

Website hosting nodig?

Heb je nog geen hosting voor je website dan kunnen wij je hier ook een handje mee helpen. Je kunt de beste website hosting voor je website hier vergelijken zodat je altijd een goede en weloverwogen keuze maakt.

WordPress 6.0 testen

Een grote WordPress update, kan soms van invloed zijn op je website en alle functionaliteiten. We raden dan ook aan om WordPress 6.0 eerst te testen, voor je deze op je website activeert. Dan weet je vooraf zeker of alle plugins, thema’s en aanpassingen compatible zijn. Je maakt dan bovendien gelijk kennis met allerlei nieuwe opties die je misschien graag op je website zou willen gebruiken!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *