De beste tips voor het ontstoppen van je wasbak

Afvoer ontstoppen

Het duurt natuurlijk een tijdje voordat een wasbak verstopt raakt. Vaak gaat dit geleidelijk aan, terwijl het ook nog eens meerdere oorzaken kan hebben. Toch is de kans groot dat dit komt door een mix van gel, haren, scheerschuim en andere zeepresten. Dit komt doordat ze blijven vastzitten aan de afvoer, wat vooral geldt voor zeep, scheerschuim en gel. De haren die je door het putje spoelt, blijven hier uiteindelijk weer aan vast zitten. Uiteindelijk kan je wasbak helaas verstopt raken hierdoor. Om dit op te lossen, kun je de volgende tips toepassen.

Reinig de afvoer

Als je afvoer verstopt is dan kun je de verstopping hopelijk eenvoudig oplossen. Het reinigen van de afvoer kan hiervoor namelijk de perfecte oplossing zijn. Hiervoor moet je eerst de sifon losmaken, vervolgens moet je het samen met de afvoerbuis reinigen.

Gebruik een plopper

Het mag dan ouderwets zijn, maar alsnog kan het zeer functioneel zijn om een plopper te gebruiken als je last hebt van een verstopte wasbak. Dit is een rubberen ontstopper die we natuurlijk allemaal wel eens gezien hebben. Het moet in een laagje water staan, vervolgens duw je de plopper naar beneden. Dit moet je daarna weer terugtrekken. Dit creëert een zuigkracht waarmee je de verstopping losmaakt. Helaas werkt deze methode niet altijd, maar het is zeker de moeite waard.

Maak gebruik van soda

Je kunt je wasbak ontstoppen met een emmer waar heet water in zit. Voeg hier soda aan toe wat je vervolgens giet in je afvoer om de verstopping op te lossen. Eventueel kun je hier nog wat azijn bij gooien zodat de werking nog beter is. Houd er wel rekening mee dat dit gaat bruisen, je moet je gezicht dus niet te dicht bij de wasbak houden.

Kies voor een ontstoppingsveer

Hebben de bovenstaande ontstoppingstechnieken niet goed geholpen en zit je nog steeds met een verstopte wasbak? Pak dan de ontstoppingsveer erbij! Deze handige tool kan je wastafelafvoer ontstoppen, al kun je hiermee wel problemen veroorzaken. Als je de ontstoppingsveer niet goed gebruikt, kun je namelijk het leidingwerk beschadigen. Bovendien kan de veer in de afvoer vast komen te zitten. Je moet de ontstoppingsveer dus alleen toepassen als je precies weet hoe het werkt.

Als zelfs de ontstoppingsveer niet het probleem van de verstopte wasbak heeft opgelost dan is het verstandig om een loodgieter in te huren.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *